Az adat az új gázolaj

 

Az Intel (www.intel.com) és a BlackBerry (www.blackberry.com) is jelentős beruházásokat jelentett be az önvezető járműtechnológiák iparába.

Platooning_Back_022414_Final_noTpye

Brian Krzanich, az Intel elnök-vezérigazgatója az LA Auto Show AutoMobility konferencián jelentette be, hogy az Intel Capital több mint 250 millió dollárt tervez befektetni az elkövetkező két évben, mellyel céljuk a teljesen automatikus vezetés megvalósítása.

“Elkötelezettek vagyunk, hogy olyan end-to-end megoldásokat készítsünk, amelyek értéket teremtenek az adatokból” – mondta Krzanich egy blogbejegyzésben. Emellett szót ejtett még arról is, hogy a világ az automatizált vezetés felé mozdul el, ami növelni fogja a biztonságot, és az utazás hatékonyságát, illetve környezetkímélőbbé teszi az autózást.

Ezek a rendszerek óriási terhet képesek majd levenni a sofőrök válláról. Egy ilyen gépjárműben a sofőr utassá válik, így hasznosan töltheti el az idejét az utazás alatt: dolgozhat, olvashat vagy akár aludhat is az út végéig. Az önvezető autókkal kapcsolatos kérdések jelenleg megosztják a társadalmat, de a jelenlegi trendek alapján 2030-ra a közlekedés nagy részét ezek az autók fogják uralni.

Krzanich beszédében elmondta, hogy az autóipar történelmi fordulópontnál tart. Most olyan új technológiák kerülnek az autókba, mint a szonár, a LIDAR és a gépi látás. Rávilágít arra, hogy az iparágnak fel kell készülnie, hogy az önvezető autók vezérléséhez naponta több mint 4000 GB adat valósidejű feldolgozására lesz szükség, ami rendkívüli számítási kapacitást igényel. Nem csak a járművek, de még a kereszteződések is szenzorokkal lesznek ellátva, így érzékelhető lesz többek között a gyalogos forgalom, megkönnyítve ezzel a városi közlekedést.

A BlackBerry továbbá bejelentette a BlackBerry QNX Autonomous Vehicle Innovation Center (AVIC) megnyitását Ottawában. Itt kerül sor a legújabb önvezető autók, és az ezeket kiszolgáló szoftverek fejlesztésére.

A BlackBerry célja, hogy piac kész szoftvereit a magán- és a közszférában működő partnereivel együttműködve fejlessze. A kezdeményezés részeként a BlackBerry QNX a helyi feltörekvő szoftvermérnököket veszi fel, hogy összekapcsolt és önvezető autókkal kapcsolatos projekteken dolgozzanak. Az Ontariói Közlekedési Minisztérium a közelmúltban jóváhagyta a BlackBerry QNX számára, hogy kísérleti program keretében tesztelje az önvezető járműveket az Ontario-utakon. Ezt a kísérletet és a BlackBerry QNX munkáját támogatni fogja, a Waterloo Egyetem, a PolySync (Portland) és a Renesas Electronics (Tokyo). Az egyik első cél egy koncepcióautó elkészítése.

Minderről tovább olvashat az AVIC honlapján:                                                    http://www.qnx.com/content/qnx/en/blackberry-qnx-autonomous-vehicle-innovation-centre.html

Leave a comment